Hoevelaken, achtertuin

Deze enigszins verwaarloosde achtertuin (98 m2) was rijp voor een opknapbeurt. Het gras was vervuild met onkruid en mos, de struiken verwilderd en te groot voor de beschikbare ruimte, de beukenhaag onvoldoende dicht en de schuttingen stonden op het punt hun levenscyclus af te ronden. Hoogste tijd dus voor een nieuw plan!

klik op een foto voor een volledige weergave

De bewoners houden van de ruimte en de kleuren van het duinlandschap; grijs, groen, wit, zandkleur, pasteltinten, een wijd blikveld. Een andere wens was een strak ontwerp met oog voor privacy aan de achterzijde van de tuin. Het grote grijze terras aan het huis was een belangrijk uitgangspunt. Het lag voor de hand deze rechte vorm door te trekken.

Het grondplan is eenvoudig van opzet; rechthoekige vormen, veel afmeting van een meter of een veelvoud daarvan en een beperkt aantal vlakken. Dit houdt het beeld rustig en open. Ook in de hoogte blijft het beeld rustig; de tuin is vanuit alle hoeken volledig te zien. Dit geeft de wijdst mogelijke blik, hoogstens afgeleid door de mooie graspluimen die in het najaar beeldbepalend zijn.

De beplanting kent een groot aantal soorten, maar geeft toch hetzelfde rustige beeld. De Tuintekenaar heeft, ondanks de uiteenlopende zon- en schaduwsituaties, een samenstelling gevonden die past bij de gewenste duinlandschapuitstraling. De vier hoogstambomen aan de achterzijde van de tuin houden de privacy in tact zonder aan ruimtelijkheid te verliezen. De bomen worden uitgelicht met spotjes om ook in de avond de blik van de bewoners de tuin in te lokken en hen te laten genieten van al het moois dat zich daar bevindt!

Deze tuin is aangelegd door hoveniersbedrijf De 4 Jaargetijden in samenwerking met De Tuintekenaar.


Tim Kops