Amersfoort, volledige tuin

Op de Amersfoortse Berg is geen meter vlak. Voor een tuinontwerper geeft hoogteverschil een extra dimensie aan het ontwerp. In de tuin (205m2) van dit hoekhuis waren wit grind en volwassen coniferen beeldbepalend, zowel in de voor-, zij-, als achtertuin. Hiervan mocht in het ontwerp niets terugkomen. Wel moest er meer ruimte komen op het terras en wilden de bewoners graag een weelderige tuin, met veel leven, kleuren en vooral golvende lijnen. En liefst niet te veel onderhoud. Een prima klus voor De Tuintekenaar!

klik op een foto voor een volledige weergave

De functies in de tuin zijn nagenoeg ongewijzigd gebleven. De toegang, het terras, de hoofdpaden, de klikostandplaats; deze bleken na zorgvuldige overweging goed gesitueerd. Naast het breder gemaakte hoofdpad naar de deur vanaf de straat en vanaf de garageboxen, is er een secundair pad toegevoegd dat in de voortuin vanaf de ochtendzitplek door de borders op het hoofdpad uitkomt. De golvende lijnen van de paden worden benadrukt door de keiranden van licht Portugees graniet.

In de achtertuin is het terras van de rest van de achtertuin gescheiden door een weelderig begroeid talud. Via staptegels loop je tussen de planten naar op het gras dat aan de achterzijde plaats biedt voor een zitje. Daar word je omringd door kleurrijke begroeiing zowel als erfafscheiding als in de borders. Je blik is gericht op de woning met het fraaie talud als voorgrond.

Deze tuin is aangelegd door Hoveniersbedrijf de 4 Jaargetijden. De Tuintekenaar leverde de beplanting en hielp de bewoners en hun team van helpers bij het planten van de ruim 700 plantjes.


Tim Kops