Bilthoven, terras

Achter dit prachtige huis trof ik een weidse tuin met mooie golvende lijnen. Een tuin met ruimte en rust. Het bleek ook niet de tuin waar het de bewoners om te doen was, maar het terras aan het huis. En inderdaad, dat begreep ik beter. Het was een door een aangevreten buxushaag omgeven betontegelvlakte met weinig sfeer en uitstraling. Ik zag perspectief genoeg voor een fraai en natuurlijk terras.

klik op een foto voor een volledige weergave

De bewoners wilden graag een terras met meerdere zitplaatsen. Hoewel het terras op het noorden ligt, is er genoeg ruimte voor de zon om gedurende de dag het terras te beschijnen. Toch leek het verstandig om het terras wat verder de tuin in te brengen, om ook in het voorjaar en het najaar meer zonnestralen op te kunnen vangen. Bovendien zou het terras daarmee qua grootte beter in verhouding zijn met het huis en de tuin.

Ook wilden ze de ruimtelijkheid en het vrije zicht naar achteren behouden. Dit stelde vooral eisen aan de beplanting. Het moest in zekere zin knus en besloten worden en toch ruimtelijk en open. Ik besloot om de breedte van een pilaar aan het huis als uitgangspunt te nemen voor de belangrijkste maten van de grondvlakken. Omdat ik veel hoekjes wilde maken zonder dat het onrustig zou ogen, leek me dat een goed uitgangspunt. Vervolgens ben ik samen met de bewoners gaan schuiven met de borders en de terrassen tot we de optimale vlakverdeling hadden.

De keuze van de verharding was niet moeilijk. De klinkers die het huis sieren waren een goede referentie. Het grind dat al in de voortuin lag, leek logisch voor het verbinden van voor- en achtertuin. Om het geheel nog wat meer cachet te geven wilde ik de terrassen en de traptrede er uit laten springen met een mooie natuurstenen tegel. De randen van de borders zijn van cortenstaal. Zodra dit is geroest geeft dit een mooi contrast met de planten, het grind en de klinkers.

De bewoners hadden duidelijke voorkeuren voor de beplanting. Het gebeurt niet vaak dat klanten intensief meedenken over het beplantingsplan. Om die reden maakte ik eerst een grove selectie en werkten we van daaruit naar een kleinere definitieve keuze. Over een jaar of twee zijn de zitplaatsen omgeven door weelderige bloemenborders, voor zover de zon- en schaduwsituatie dit toelaat. Aan water zullen de planten in ieder geval geen gebrek hebben, want de borders zijn voorzien van een sproei-installatie.

Deze tuin is aangelegd door hoveniersbedrijf Green Inspiration in samenwerking met De Tuintekenaar.


Tim Kops