Eindhoven, achtertuin

Deze achtertuin (71 m2) van een huurhuis in het centrum van Eindhoven, mocht het predikaat “tuin” eigenlijk niet meer dragen. De bestrating schots en scheef, een treurig grasveldje, geen vaste planten, een uit de kluiten gewassen ligusterhaag … Niet een tuin waar je graag bent en dat was wat de bewoonster juist wel graag wilde! Hoogste tijd voor de ideeën van De Tuintekenaar dus.

klik op een foto voor een volledige weergave

De tuin moest worden gerealiseerd met een relatief beperkt budget. Een deel van dit budget zou al opgaan aan de moeilijke bereikbaarheid van de tuin (via een smalle brandgang van 55 meter tot de straat). Een andere uitdaging was de boom. Een sieraad voor deze tuin, maar ook onhandig gesitueerd naast de poort omdat de wortels van de boom ver boven het maaiveld uitsteken.

In een kleine tuin is functionaliteit het eerste aandachtspunt. Lever je hier op in dan is de kans groot dat je al snel minder in de tuin te vinden zult zijn of dat je je gaat ergeren aan kleine onhandigheden. Hou het vooral simpel als het gaat om de indeling van het grondoppervlak. Een perceel heeft nou eenmaal altijd beperkingen. In deze tuin kozen we er voor om niet op alle plaatsen waar de zon verschijnt een terras te maken. Dat zou er namelijk voor zorgen dat de beplanting aanzienlijk soberder zou worden omdat er alleen schaduwplekjes zouden resteren.

Het zonnigste plekje is nu voor de planten en het gazon. Een stoel is eenvoudig te verplaatsen naar waar de zon is. Zoals altijd als De Tuintekenaar ontwerpt, is er veel ruimte gereserveerd voor planten en zo min mogelijk voor bestrating. Het staptegelpad is een eenvoudig compromis tussen functionaliteit en behoud van groen. Om het beeld rustig te houden is de klinker zo veel mogelijk gelijkend op die van het huis. Tuin en huis horen dan qua beeld bij elkaar.

Deze tuin is aangelegd door Thomas Tuin in samenwerking met De Tuintekenaar.


Tim Kops