Soest, achtertuin

Deze opvallend diepe achtertuin van 293m2 (excl. het bijgebouw) wordt gedomineerd door drie grote bomen, waaronder een notenboom die midden op het perceel staat. Verder kenmerkt de tuin zich door grote vlakken bestrating, slordige erfafscheidingen van diverse materialen en een grote blauwe loods die op veel plaatsen in de tuin zichtbaar is.

klik op een foto voor een volledige weergave

Aan De Tuintekenaar de schone taak om de tuin opnieuw in te richten, de storende elementen te elimineren en de tuin tot leven te wekken.

Het meest opvallende element in het ontwerp is het lange lichte pad van achterdeur tot het eind van de moestuin. Deze lijn benadrukt de lengte van de tuin en leidt je via het terras, naar de speeltuin en vervolgens naar de moestuin. Bij elke nieuwe zone passeer je een fraai begroeide pergola die je welkom heet in het volgende deel.

De speeltuin ligt beschut in het overgangsgebied tussen het zonnige gazon en het schaduwrijke beplante deel onder de notenboom. De erfafscheiding hebben een meer natuurlijk karakter gekregen met wilgentenen, onbewerkt Douglashout en kleurrijke smalle borders.

Uit praktisch oogpunt is het terras en de toegang vanuit de voortuin ruim gehouden, met een speels wildverband legpatroon. Het grote platte vlak wordt doorbroken door een kaki-boom en een hoge bloembak met zomerbloeiers en najaarsgrassen. De fruitleibomen hebben dezelfde functie bij de erfafscheiding. Daarnaast houden deze bomen de loods uit het zicht.


Tim Kops