Amersfoort, voortuin

Deze voortuin van 114 m2 in Amersfoort bestond uit een lange oprijlaan van grindtegels met gras naar de garage en een grasveld voor het huis met aan de buitenranden 3 kleine borders met rozen, varens en een krent. Een pad met flagstones leidde naar de voordeur. Ligusterhagen vormden de erfafscheiding en er stond een aantal solitaire coniferen. Een typische tuin die in de jaren 50 is ontstaan en in de jaren 70 waarschijnlijk wat is aangepast.

klik op een foto voor een volledige weergave

De bewoners wilden een voortuin met een goede balans tussen vrij uitzicht en privacy, met een parkeerplaats, met een goedkope verharding en een centraal element. Veel groen en ruimte om te experimenteren met verschillende planten was ook een wens.

De uitwerking ziet u in de tekening en de foto's hieronder. De kei komt uit Denemarken, weegt 1700 kg en kan worden verlicht. Het grind ligt stevig in de honingraatmattenen en is een goed inbraakpreventiemiddel. De beukenhaag wordt zo hoog als de bewoners prettig vinden. We hebben meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de riolering te vervangen. 

Deze tuin is aangelegd door Satter Hoveniersbedrijf in samenwerking met De Tuintekenaar.


Tim Kops