Amersfoort, voortuin

Deze voortuin in Amersfoort (60m2) had zijn langste tijd gehad. Een enorme conifeer putte de laatste jaren de grond volledig uit en ontnam deze tuin op het Noorden veel van het weinige licht dat er beschikbaar was. Het verwijderen van deze conifeer bracht niet veel soelaas. Tijd voor een grondige aanpak!

klik op een foto voor een volledige weergave

De belangrijkste wijziging is het samenvoegen van de tuinpaden naar de voordeuren van de bewoners en hun buren. Dit maakt beide tuinen ogenschijnlijk groter.

Het ontwerp is sterk symmetrisch. De verhoogde border volgt de lijnen van de erker, de zijborders de lijnen van het pad, en links en rechts, straatkant en huiskant zijn wat betreft vlakverdeling identiek. Dit geeft een rustige, nette uitstraling. Om dit nog te versterken is ook de beplanting symmetrisch. Verder is van belang dat de beplanting bestand is tegen weinig licht.

De twee trompetbomen geven hoogte aan de tuin, versterken de symmetrie en zorgen met hun gesloten kroon voor een rustig beeld. Omdat de nieuwe borders verse tuingrond krijgen en de stronk van de conifeer wordt verwijderd, zal de tuin snel aanslaan en tonen als nooit tevoren.

Deze tuin is aangelegd door hoveniersbedrijf De 4 Jaargetijden in samenwerking met De Tuintekenaar.


Tim Kops