Amersfoort, achtertuin

Deze zonnige achtertuin van 174 m2 bestond uit vele oude coniferen, een prachtige rhododendron, een aantal grote hortensia's, een centraal grasveld en een verhoogd terras van gindtegels. De bewoners wilden graag een groot terras met weinig onderhoud, een grote vijver, een aantal zitplaatsen, géén gras, een boom voor wat natuurlijke schaduw en vergelijkbare privacy als de oude beplanting aan de achterzijde van de tuin gaf.  Ze hadden een ruim budget.

klik op een foto voor een volledige weergave

De vijver is het centrale element dat zich vanuit het verhoogde terras ver de tuin in strekt. Omdat de tuin enigszins afloopt, is de rand van de vijver hoog genoeg om op te zitten. De terrastegels zijn grijsgroene leisteen tegels. Een prachtig natuurproduct dat niet glad is, heel snel droogt en eenvoudig schoon te houden is.

De vijver trekt enorm veel leven aan. Juffers, libellen, slakken, padden, kikkers, salamanders en menig andere kleine waterdieren vonden al snel hun plek. De kwaliteit van het vijverwater is volledig afhankelijk van biologische factoren. Na de winter moet de vijver even op gang geholpen worden, maar als daarna het biologische evenwicht is gevonden, is de vijver kraakhelder en groeit en bloeit het waterleven je tegemoet!

Deze tuin is aangelegd door Satter Hoveniersbedrijf in samenwerking met De Tuintekenaar.


Tim Kops