Een duurzaam ontwerp van uw eigen stukje natuur!

Het beplantingsplan

Voor mij persoonlijk bestaat een goede verdeling in een tuin uit maximaal een derde deel verharding en minimaal twee derde deel beplanting. Levend groen krijgt een belangrijke plaats in mijn ontwerpen.

Waar te beginnen?

Uit de hele wereld zijn de afgelopen decennia planten, struiken en bomen onze kant op gekomen. Er is een haast oneindige hoeveelheid soorten en variëteiten beschikbaar en het worden er elk jaar meer. Waar te beginnen? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig; met een analyse van uw eigen perceel!

Een beplantingsplan van een border in de zon (klik voor vergroting)Een beplantingsplan van een border in de zon (klik voor vergroting)

De bodem

Een belangrijk element om te onderzoeken is de bodem. Het maakt nogal wat uit of u uw hortensia uit het tuincentrum plant in de klei van de Biesbosch, in het zand van de Utrechtse Heuvelrug of in het veen van het Groene Hart. De bodem is te beïnvloeden door deze te bemesten, te mengen met andere grondsoorten of zelfs helemaal af te graven en te vervangen. Maar in het algemeen is de bodem een gegeven op basis waarvan u uw planten uitkiest.

Een drievaksverdeling in een grote border (klik voor vergroting)Een drievaksverdeling in een grote border (klik voor vergroting)

De zon

Een ander essentieel element is de zon. Warmte en licht zijn onmisbaar bij groei. De meeste planten en struiken hebben een voorkeur voor schaduw, halfschaduw of volle zon. Ze komen minder goed tot ontwikkeling of gaan zelfs dood als ze op een verkeerde plaats staan. En sommige planten zijn nog kieskeuriger. Zo zijn er planten die houden van diepschaduw, van (door bladeren van bomen) gefilterde schaduw, van natte schaduw, van schaduw uit de wind, en ga zo maar door. Er zijn er ook die erg tolerant zijn of die weliswaar overleven in de schaduw maar minder rijk bloeien. Uw schaduwminnende hortensia kan waarschijnlijk best wat zon verdragen, als u hem dan maar met regelmaat water geeft.

De kunst van het beplantingsplan

Elke plant, struik of boom heeft kleuren, een hoogte, een breedte, een bladgrootte, een bladvorm, een winterbeeld, een concurrentiekracht, enzovoort. De kunst van het beplantingsplan is het komen tot een harmonieus, fraai en duurzaam geheel van dit alles, rekening houdend met de wensen van de tuineigenaren en de mogelijkheden die het perceel biedt. Een gedegen beplantingsplan is vakwerk en van grote waarde voor uw tuin.

Uw tuin

Het beplantingsplan is vaak onderdeel van een tuinontwerp. In bestaande tuinen kun je met alleen het aanpassen van de beplanting echter vaak al spectaculaire resultaten bereiken.

Heeft u bijvoorbeeld een hoek in de tuin waar de planten niet willen groeien? Of wil u graag een uitbundige bloemenborder of juist wat meer wintergroen? Neem dan contact op met mij en ik kom graag eens kijken wat ik voor u kan betekenen.


Maak een afspraak

Vrijblijvend een afspraak inplannen?
Neem contact met mij op!

06 230 309 11
Referentie

Een erg goed en verrassend leuk resultaat

Bij toeval kwamen we op de site van Tim terecht. Zijn visie op tuinen en de passie voor al wat groeit en bloeit, sprak ons direct aan. De eerste afspraak was snel gemaakt. Tim hoorde geduldig onze wensen aan, keek uitgebreid rond en nam hier en daar wat m

Lees verder