timkops2.JPG

de ontwerptekening

We beginnen met een kennismakingsgesprek. U maakt kennis met mij en ik met u en uw tuin. Als voorbereiding op het gesprek stuur ik u voorbeeldtuinen en een formulier waarop u kunt zien wat er allemaal aan de orde komt. Tijdens het gesprek bekijken we de huidige situatie en bespreken we uw wensen en voorkeuren. Ook fotografeer ik uw tuin en de omgeving vanuit verschillende perspectieven.

Na de kennismaking ontvangt u een offerte. Als ik u nog niet overtuigd heb, dan kunt u kosteloos van verder contact afzien.

het schetsontwerp

Ik besteed veel aandacht aan het maken van een schetsontwerp. Een goed begin is immers het halve werk. Het schetsontwerp bevat de hoofdlijnen van de tuin zoals de paden. Ook de indeling en vorm van hoofdelementen zoals het terras, het gazon en de plantenborders krijgen een plaats, evenals grote struiken en bomen. Heeft u geen plattegrond van uw perceel, dan meet ik uw tuin zelf in.

Zodra het schetsontwerp klaar is, kom ik weer bij u langs. We bespreken het ontwerp en uw beplantingsvoorkeuren. Na afloop krijgt u de tijd om het schetsontwerp te laten bezinken om er zeker van te zijn dat we de goede richting op gaan. Daarna stel ik de schets indien nodig bij en werk ik hem uit tot een ontwerptekening met mijn eerste ideeën over de beplanting. Als de eerste schets niet aan uw verwachtingen voldoet en ook niet met eenvoudige aanpassingen naar wens te maken is, maak ik een tweede schetsontwerp. Hiervoor breng ik geen extra kosten in rekening.

materiaalkeuze

In de schetsfase komt ook al de materiaalkeuze ter sprake. Er is tegenwoordig een zeer groot sortiment aan bijvoorbeeld terrastegels en klinkers. Binnen de marges die ik u adviseer, kunt u zelf de steen kiezen die u mooi vindt. U kunt dan ook rekening houden met de prijs van het materiaal. Het is verstandig om zelf te gaan kijken bij een specialist van sierbestrating. Naast de verharding, kan het bijvoorbeeld ook gaan over het soort hout voor de pergola, de schuttingen of kantopsluitingen van de borders.

de ontwerptekening

De schets werk ik uit tot een ontwerptekening. In deze fase gaat het nog om details in de afwerking en in de maatvoering. En uiteindelijk komen we gezamenlijk tot een definitief ontwerp, waarop te zien is hoe de tuin er na de aanleg precies uit zal komen te zien, welke materialen er gebruikt gaan worden en welke afmetingen en maten er gelden.

 
812.JPG

het beplantingsplan

De beplanting in uw tuin is beeldbepalend, veel meer dan de gekozen vormen en lijnen dat zijn. Planten, bomen en struiken geven bijvoorbeeld reliëf en kleur aan uw tuin en ze maken de seizoenen zichtbaar. Het beplantingsplan is daarom een erg belangrijk onderdeel van het totale ontwerp.

Voor mij persoonlijk bestaat een goede verdeling in een tuin uit maximaal een derde deel verharding en minimaal twee derde deel beplanting. Levend groen krijgt een belangrijke plaats in mijn ontwerpen.

Uit de hele wereld zijn de afgelopen decennia planten, struiken en bomen onze kant op gekomen. Er is een haast oneindige hoeveelheid soorten en variëteiten beschikbaar en het worden er elk jaar meer. Waar te beginnen? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig; met een analyse van uw eigen perceel!

De bodem en de zon

Een belangrijk element om te onderzoeken is de bodem. Het maakt nogal wat uit of u uw hortensia uit het tuincentrum plant in de klei van de Biesbosch, in het zand van de Utrechtse Heuvelrug of in het veen van het Groene Hart. De bodem is te beïnvloeden door deze te bemesten, te mengen met andere grondsoorten of zelfs helemaal af te graven en te vervangen. Maar in het algemeen is de bodem een gegeven op basis waarvan u uw planten uitkiest.

Een ander essentieel element is de zon. Warmte en licht zijn onmisbaar bij groei. De meeste planten en struiken hebben een voorkeur voor schaduw, halfschaduw of volle zon. Ze komen minder goed tot ontwikkeling of gaan zelfs dood als ze op een verkeerde plaats staan. En sommige planten zijn nog kieskeuriger. Zo zijn er planten die houden van diepschaduw, van (door bladeren van bomen) gefilterde schaduw, van natte schaduw, van schaduw uit de wind, en ga zo maar door. Uw schaduwminnende hortensia kan waarschijnlijk best wat zon verdragen, als u hem dan maar met regelmaat water geeft.

De kunst van het beplantingsplan

Elke plant, struik of boom heeft kleuren, een hoogte, een breedte, een bladgrootte, een bladvorm, een winterbeeld, een concurrentiekracht, enzovoort. De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan over welke planten het op de zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug goed doen en welke niet. En welke het zo goed doen dat ze andere planten het licht en de ruimte ontnemen. Het met eigen ogen waarnemen, is leerzamer dan de vaak niet eenduidige informatie op websites en in boeken.

De kunst van het beplantingsplan is het komen tot een harmonieus, fraai en duurzaam geheel, rekening houdend met de wensen van de tuineigenaren en de mogelijkheden die het perceel biedt. Een gedegen beplantingsplan is vakwerk en van grote waarde voor uw tuin.

 
detuintekenaar.JPG

begeleiding bij de aanleg

Het aanleggen van een tuin is vakwerk. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om bij het maken van een terras, een vijver of een schutting een vakman in te schakelen. Een hovenier is zo'n vakman. Ik werk samen met Thomas Tuin en zijn collega's.

wat doet de hovenier?

In zijn algemeenheid kun je zeggen dat een nieuwe tuin volgens onderstaande fasering tot stand komt:

fase 1 = maken tuinontwerp, uitzoeken materialen en maken beplantingsplan

fase 2 = verwijderen oude tuindelen, afvoeren, grondverzet, grondverbetering en uitzetten ontwerp

fase 3 = leveren en leggen bestrating, leveren en plaatsen schuttingen, pergola’s, schuur, keermuren, etc.

fase 4 = leveren en aanplanten van bomen en hagen, leggen gazon

fase 5 = leveren planten, uitzetten beplantingsplan en aanplanten heesters en vaste planten

Fase 1 en fase 5 neem ik graag voor mijn rekening. De hovenier is er voor fase 2, 3 en 4. In deze drie fases is een goede afstemming tussen ontwerper en uitvoerder erg belangrijk. We komen altijd onverwachte dingen tegen die goed moeten worden opgelost en ook op technisch vlak zijn er vaak keuzes te maken. Daarom blijf ik in deze fases graag stand-by en werk ik bij voorkeur met hovenier Thomas Tuin.

Het uitzetten van het beplantingsplan

Het maken van een beplantingsplan is een tijdrovende en secure klus. Ik maak een mooi harmonisch geheel dat jaarrond aantrekkelijk is. Ook reken ik uit hoeveel planten van elke soort er nodig zijn om de plantvakken vol te krijgen met de planten en struiken op de juiste afstand van elkaar.

Ik ontwerp het beplantingsplan als een potloodschets. Omdat ik bij voorkeur zelf de planten lever en uitzet in de tuin, is dat voldoende. Op deze manier hoef ik het plan niet tot het plantje nauwkeurig in de plattegrond te tekenen. Dat scheelt mij veel tijd en u geld. Bovendien komt het geregeld voor dat ik tijdens het uitzetten toch nog andere keuzes maak. Ik lever kwalitatief goede planten tegen een goede prijs. Het aanplanten kunt u zelf doen, of met mijn hulp.

En dan is het genieten!

Vaak is een tuin na de aanleg nog wat kaal. Planten, struiken en bomen hebben tijd nodig om te aarden. Er zijn planten die al snel tot wasdom komen, maar er zijn er ook die daar uitgebreid de tijd voor nemen. Toch is er bij een pas aangelegde tuin al genoeg om van te genieten.


U kunt er ook voor kiezen om mij alleen een ontwerptekening of alleen een beplantingsplan te laten maken.