Een mediterrane patio met diagonale voortuin

Het ontwerp voor dit adres in Amersfoort betrof zowel de voortuin (20 m2) als de achtertuin (42 m2). Waar in de voortuin vooral schaduw heerst, heeft de achtertuin het karakter van een warme mediterrane patio. Omdat de bewoners de grote verhoogde border en de bestrating daar wilden handhaven, was vooraf een belangrijk element al bepaald. De voortuin mocht helemaal op de schop. Kleine tuinen zijn voor een ontwerper vaak de grootste opgave, zeker als er zoals hier drie deuren op uitkomen.

Voor de voortuin kreeg De Tuintekenaar de vrij hand. Voortuinen in een woonwijk zijn geslaagd wanneer ze netjes, praktisch, onderhoudsarm en groen zijn. De Tuintekenaar zoekt altijd naar mogelijkheden om alle functies een plek te geven in het groen, zodat er geen versteende hoeken of vlakken ontstaan. Met diagonale lijnen lukt dat vaak goed. Om een rustig beeld te creëren hebben het split en de waaltjes dezelfde tinten als de bakstenen in de gevel. Het lichte split trekt de donkere voortuin op en is goed voor het contrast met het pad en de beplanting.

Omdat de voortuin en de achtertuin op geen enkele manier met elkaar zijn verbonden én omdat het klimaat totaal verschillend is, hebben beide tuinen geen enkel vergelijkbaar element; de planten zijn anders, de kleuren zijn anders, de bestrating is anders en de lijnen zijn anders.

De achtertuin is door de zonminnende Portugese laurier met haagjes verdeeld in kleine kamers die de tuin knusser maken. Ook zijn er waar het maar kon plantvakken verschenen en zijn deze gevuld met weelderige vaste planten en siergrassen die binnen de perken blijven en slechts in maart een flinke knipbeurt verlangen. Door de schuttingen en de nieuwe poort grijsblauw te schilderen, krijgt de tuin een frisse uitstraling, steekt het groen beter af en passen de gekozen bloemkleuren mooi in het geheel. Bovendien verbindt deze kleur het huis met de garage vanwege de blauwe kozijnen. De indeling biedt mogelijkheden om de eethoek en de loungehoek van positie te wisselen. Bij de poort is een klein blijvende boom gepland. Dit is het belangrijke verticale element dat op termijn ook zorgt voor meer privacy in de eethoek.

Deze tuin in is het voorjaar van 2017 aangelegd door Bij de Vaate Hoveniers. De Tuintekenaar leverde de beplanting en hielp de bewoners bij de aanplant van de vaste planten en hagen.

Terug naar portfolio overzicht
Referentie

Het is heerlijk rond de vijver

Tim heb ik ervaren als betrokken en zorgvuldig. Ik vond het leuk om het proces van schets tot ontwerp met beplantingsplan op deze manier mee te maken. Positief was ook dat hij ons de tijd gaf om een mening te vormen over zoveel nieuwe dingen.

Lees verder