De weelderige glooiende golventuin

Op de Amersfoortse Berg is geen meter vlak. Voor een tuinontwerper geeft hoogteverschil een extra dimensie aan het ontwerp. In de tuin (205m2) van dit hoekhuis waren wit grind en volwassen coniferen beeldbepalend, zowel in de voor-, zij-, als achtertuin. Hiervan mocht in het ontwerp niets terugkomen. Wel moest er meer ruimte komen op het terras en wilden de bewoners graag een weelderige tuin, met veel leven, kleuren en vooral golvende lijnen. En liefst niet te veel onderhoud. Een prima klus voor De Tuintekenaar!

De functies in de tuin zijn nagenoeg ongewijzigd gebleven. De toegang, het terras, de hoofdpaden, de klikostandplaats; deze bleken na zorgvuldige overweging goed gesitueerd. Naast het breder gemaakte hoofdpad naar de deur vanaf de straat en vanaf de garageboxen, is er een secundair pad toegevoegd dat in de voortuin vanaf de ochtendzitplek door de borders op het hoofdpad uitkomt. De golvende lijnen van de paden worden benadrukt door de keiranden van licht Portugees graniet.

In de achtertuin is het terras van de rest van de achtertuin gescheiden door een weelderig begroeid talud. Via staptegels loop je tussen de planten naar op het gras dat aan de achterzijde plaats biedt voor een zitje. Daar word je omringd door kleurrijke begroeiing zowel als erfafscheiding als in de borders. Je blik is gericht op de woning met het fraaie talud als voorgrond.

In veel tuinen bepalen de planten, struiken en bomen voor het grootste deel het beeld. Dat gaat in deze tuin over een aantal jaren in het bijzonder het geval zijn. De Tuintekenaar heeft maar liefst 59 soorten toegepast en deze zo gerangschikt dat ze allemaal goed tot hun recht komen. Als geheel levert het een harmonieus beeld op dat in alle seizoenen de aandacht trekt. Ondanks de veelheid aan planten valt het onderhoud mee. Onkruidzaad zal over twee jaar de grond niet meer bereiken en de meest planten kunnen ongestoord hun cyclus volbrengen.

Deze tuin in is het voorjaar van 2016 aangelegd door Johan Heikamp van Hoveniersbedrijf de 4 Jaargetijden. De Tuintekenaar leverde de beplanting en hielp de bewoners en hun team van helpers bij het planten van de ruim 700 plantjes.

Terug naar portfolio overzicht
Referentie

Fraaie uitstraling

In plezierig overleg met tuintekenaar Tim, hovenier Johan Heikamp en onze buren is er behalve een representatieve entree naar onze woningen met het realiseren van het ontwerp ook een fraaie uitstraling van ons huis verkregen.

Lees verder